Bulgaria scoate South Stream de sub incidența legislației UE, prin schimbarea statutului conductei

Bulgaria scoate South Stream de sub incidența legislației UE, prin schimbarea statutului conductei
Publicat: 04/04/2014, 20:45
Actualizat: 07/04/2019, 06:53

După trei ore de dezbateri, care au avut loc joi, și votul de vineri, parlamentarii au mai aprobat ca tronsonul de conductă din apele teritoriale bulgărești, care va măsura circa 14 kilometri, va obține un statut juridic de „netraversare a teritoriului european”, a relatat agenția bulgară de presă Mediapool.

Aceste modificări aduse legii energiei elimină obligativitatea ca Bulgaria să ofere accesul unor terțe părți la tronsonul South Stream de pe teritoriul său și scot segmentul de gazoduct de sub incidența reglementărilor reunite în așa-numitul „Third Energy Package”.

Decizia Parlamentului, adoptată cu 115 voturi „pentru”, 64 „împotrivă” și patru abțineri, a fost susținută de toți parlamentarii Partidului Socialist Bulgar și partenerii lor din Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, dar și de ultra-naționaliștii Ataka.

Opoziția de centru-dreapta GERB a votat în mare parte împotrivă, în timp ce patru dintre parlamentarii săi s-au abținut.

Unul dintre inițiatorii amendamentelor, Iavor Kuiumdziev, a făcut o paralelă între construcția conductei și călătoria cu un avion, afirmând că în cazul unui avion nu se consideră că aterizează într-o țară numai pentru că zboară deasupra ei.

Un parlamentar al GERB a spus că nu înțelege de ce colegii din BSP au decis să nu aștepte răspunsul UE, și anume dacă aceste amendamente încalcă legislația comunitară.

Aprobarea amendamentelor a avut loc în pofida unei scrisori din partea comisarului Gunther Oettinger, care a cerut explicații în legătură cu intențiile Bulgariei față de statutul juridic al South Stream.

Țările participante la proiectul South Stream au convenit în 2013 să fie reprezentate de Comisia Europeană la negocierile cu Gazprom, astfel încât CE va avea ultimul cuvânt de spus în discuții.

În decembrie 2013, Comisia a cerut țărilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, să renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel încât să respecte legislația comunitară.

South Stream va livra gaze naturale rusești către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Acționarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania și EDF din Franța (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienți ai gazelor rusești, importând anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, ușor peste consumul anual al României.

Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export către Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vândut în Europa trece prin Ucraina.

Disputele dintre Kiev și Moscova privind prețul gazelor și tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrările de gaze către Europa, cel mai recent la începutul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat între timp, în urma schimbării regimului de la Kiev și a anexării Crimeei de către Rusia.

Potrivit Comisiei Europene, acordurile interguvernamentale între Rusia și țările de tranzit încalcă mai multe reguli europene. De exemplu, Gazprom va fi în cadrul proiectului atât producător, cât și distribuitor de gaz, fapt ce contravine cu regula UE de separare a celor două activități, pentru încurajarea concurenței.

Totodată, South Stream urmează să transporte doar gaze rusești, în timp ce UE cere ca astfel de proiecte să fie deschise și altor companii.

Comisia critică și cum vor fi stabilite tarifele, susținând că potrivit legislației UE acest rol trebuie să revină unui manager independent și nu Gazprom.

Construcția conductei a început deja în Rusia, Bulgaria și Serbia, iar Comisia nu poate să oprească acest proces, a declarat în decembrie un purtător de cuvânt al instituției, precizând că legislația UE va fi încălcată atunci când vor începe livrările de gaze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai...
Aparatele de aer condiționat, utile și în sezonul rece. Cum se folosește eficient
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De ce retrage Muzeul de ceară din Dublin figura lui Sinéad O’Connor?